Help de baby slaapt niet! Fijne tips voor een goede nachtrust

De baby slaapt niet, een nachtje of een keertje is niet zo erg. Wel heel vervelend wordt het wanneer het nachtenlang is. Als jonge ouders heb je de nachtrust hard nodig. Met deze tips kom je een heel eind om jouw kleintje heerlijk naar dromenland te brengen en zelf ook aan je rust toe te komen.

De baby slaapt niet wat zijn de redenen

Wanneer een baby in de nacht wakker wordt is dat niet voor niets. Daar is een reden voor. Zo kan de kleine bijvoorbeeld een volle luier hebben, reflux, krampjes of honger. Misschien is het te koel of te warm in de ruimte waar de baby slaapt.

Deze redenen van wakker worden zijn makkelijk op te lossen met een schone luier, een verhoogd hoofdeind, een kleine massage van de buik of een lekkere fles melk of borstvoeding. Maar wat als een slapende baby minder vaak voorkomt dan je graag zou willen?

baby slaapt niet - hemeltje
roze hemeltje van linnen om de prikkels buiten te sluiten

De baby slaapt niet ivm teveel prikkels

Een van de vele redenen waardoor een baby niet in slaap kan komen of steeds huilend wakker wordt is een teveel aan prikkels overdag. Sommige kleintjes gaan daar slecht op en hebben baat bij rust, reinheid en regelmaat. Dit is goed op te lossen door bijvoorbeeld een rustig kamertje d.m.v. een hemeltje om het bedje bijvoorbeeld en alle drukke dingen uit het zicht te halen.

Slapen met een knuffeltje @Pixabay

Te veel prikkels overdag

Ook veel visite of een dagje op pad kunnen prikkels zijn waardoor jouw kindje overprikkeld raakt en niet goed slaapt. Hiermee kun je rekening houden door bijvoorbeeld de afspraakjes in de ochtend te plannen en dan de rest van de dag weer in de regelmaat van de dag thuis doorbrengen.

Ook heel fijn is om bij deze kleintjes de dag iedere keer op dezelfde manier af te sluiten, een warm badje een knuffel, muziekje en dan lekker slapen. En voor de hongerige kleine mensjes is een fles pap een fijne rustbrenger. Wat ook heel fijn is om de nacht mee te beginnen is de voetjes van de baby zachtjes te masseren met een zachte baby olie.

De baby slaapt niet inbakeren
Onrustige baby’s hebben baat bij inbakeren foto @Pixabay

De onrustige baby slaapt niet tot je gaat inbakeren

Een baby die zichzelf steeds wakker maakt door onrustige bewegingen is gebaat bij inbakeren. Zo krijgen ze het gevoel weer in de baarmoeder te zitten, lekker warm en geborgen en kunnen ze zichzelf niet meer wakker maken door hun eigen bewegingen. Ook hier kun je er voor kiezen om de voetjes voor het inbakeren te masseren.

Wat veel baby’s ook fijn vinden is het gevoel iets boven hun hoofd te hebben. Dus bijvoorbeeld met een spuugdoekje over hun bolletje of met het hoofdje tegen de rand van een babynestje. Wanneer de baby slaapt kun je het uit het babynestje in het bedje leggen.

babynestje poederroze
Poederroze babynest

In slaap vallen met muziek

Waar de ene baby de oogjes al sluit bij de eerste muzieknootjes uit de mobiel ligt de ander nog wakker. Wanneer je merkt dat jouw kleintje meer nodig heeft om in slaap te komen is het misschien een fijne tip om eens op zoek te gaan naar rustgevende geluiden. Daar zijn handige apps voor.

Een edelsteen onder het bedje voor rust en groei

Edelstenen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je baby alweer wakker is middenin de nacht. Toch kan het jouw baby helpen met slapen en groeien. Zo is er voor “help mijn baby slaapt niet” bijvoorbeeld de groene aventurijn. Deze edelsteen zorgt voor rust waardoor jouw oogappeltje makkelijker slaapt. En doordat de baby beter slaapt groeit hij ook beter. Ook de rozenkwarts is een aanrader. Iedere edelsteen heeft zijn eigen werking.

Baby slaapt niet lekker liggen bij papa
In slaap vallen bij papa of mama @pixabay

Last but not least mama, papa, een knuffel en een speen

En als laatst doet de warmte en de hartslag van papa of mama ook heel veel goeds. Neem even de tijd om te genieten van je kindje tot het langzaamaan in slaap valt. Draag eventueel een knuffeltje bij je zodat die de geur van jou aanneemt en de baby zich veilig voelt. En natuurlijk het speentje, veel kleintje vallen zuigend aan een speentje in slaap.

Slaap lekker kleintje @pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van sassefras.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 349 reviews.
Wij gebruiken cookies om de webshop en onze service te optimaliseren.