Waarom spelen met eten goed is voor kinderen

Je zit aan tafel met je gezin en je baby eet gezellig mee, maar heeft meer eten aan zijn handen dan in zijn buikje. Moet je hem laten spelen met eten of kun je het vingerverven met voedsel beter een halt toeroepen? Dit zijn vier redenen om je baby door te laten gaan met het spelen:

1. Kan helpen voorkomen dat je kindje een kieskeurige eter wordt

Als je kindje zijn eten fijnknijpt tussen de vingers of erop stampt met zijn hele hand, is de kans groot dat hij datgene wat je hem voorzet gaat eten. Daardoor zal je baby waarschijnlijk ook makkelijker nieuwe en onverwachte voedingsmiddelen gaan proberen. 

Met hun handen het eten aanraken helpt kinderen om nieuwe texturen, smaken en voedselcombinaties te ontdekken en te ervaren. Zo raken ze er eerder gewend aan en zijn ze geneigd om het eten lekker te vinden. Baby’s hebben nu eenmaal de tijd nodig om te wennen aan een bepaald voedingsmiddel voordat ze het echt gaan waarderen.

2. Helpt om het brein te ontwikkelen

Kinderen leren van voorbeelden en via hun zintuigen. Bekende zintuigen zijn het gehoor, het zicht, de reuk en de smaak. Ook de tastzin in de huid hoort erbij. Hiermee kan je kindje de textuur van het voedsel ervaren en voelen hoe warm of koud het is.

Door met eten te spelen, lukt het je kind eerder om het soort eten te herkennen en te benoemen. Zelfs vervelend gedrag als eten op de grond gooien of in het haar smeren, leert je kind belangrijke lessen. In dit geval over oorzaak en gevolg.

3. Je hebt even de ruimte om het goede voorbeeld te geven

Als je kind met eten speelt, kun je er alles aan proberen te doen om hemzelf en het huis schoon te houden. Je kunt je kindje ook even laten spelen. Zijn kleding kan in de was en de vloer en tafel zijn zó weer schoon.

In de tussentijd heb je de ruimte om zelf te eten, waarmee je tegelijkertijd je kindje het goede voorbeeld geeft. Zo leert je kind goede eetgewoonten.

Gezamenlijk eten heeft trouwens nog andere voordelen voor je kindje. Denk aan zelfvertrouwen en het halen van goede schoolresultaten als hij wat ouder is.

4. Je kind leert ervan eten

Het ziet eruit als spelen, maar je kind leert een belangrijke vaardigheid. Namelijk om het eten zelf naar zijn mond te brengen. Rond acht tot elf maanden kan het zijn dat je kindje zelfs weigert om gevoerd te worden met een lepel. 

Door met zijn vingers te eten, traint hij de motorische vaardigheden die ervoor nodig zijn om zelf te eten. Je kindje zal nog niet zelf een lepel kunnen hanteren totdat hij anderhalf tot twee jaar oud is. Door met zijn vingers te eten is hij hier wel sneller aan toe.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je tijdens de maaltijd zit te ergeren of te schamen. Bijvoorbeeld in een restaurant of als vrienden komen eten. Je kunt je kindje dan een kleinere portie geven of vingervoedsel dat minder troep geeft. Denk aan een rijstwafel of stukjes kaas.

Als je je afvraagt of je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je kijken hoe je zijn eetpatroon kan aanvullen. Zo kun je visolie kiezen om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende omega 3-vetzuren voor zijn ogen en brein tot zich neemt. 

Als de olie verpakt is in capsules, moet je die wel eerst even openmaken en de olie met een beetje yoghurt, pap of iets anders geven. Je kindje kan capsules en ook kleine softgels tot zeven á acht jaar nog niet doorslikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van sassefras.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 345 reviews.
Wij gebruiken cookies om de webshop en onze service te optimaliseren.