Zo ontwikkelt de motoriek bij een peuter vanzelf

klimdriehoek met glijbaan en klimwand pastel Sassefras

Zodra je kindje twee wordt heeft het nieuwe uitdagingen nodig om de motoriek, zowel de fijne als de grove te ontwikkelen. Dacht je dat een baby zich snel ontwikkelt, een peuter kan er ook wat van. Op deze leeftijd gaan ze de wereld verder ontdekken en dat gaat gepaard met een snelle ontwikkeling. Het fijne aan het ontwikkelen bij kinderen is dat het eigenlijk spelenderwijs gebeurt. Maar waar heeft die peuter nou echt behoefte aan?

Sassefras stapelfiguurtjes

De motoriek spelenderwijs ontwikkelen

De motoriek kunnen we verdelen in de grove motoriek en de fijne motoriek. Dus van lopen, klimmen en rennen naar het vasthouden van bestek, een potlood of iets plakken. Met het ontwikkelen van de grove motoriek ontdekken ze de wereld en zichzelf. Daarmee bouwen ze zelfvertrouwen op doordat ze steeds meer kunnen. Zo kunnen ze op een been staan, rennen of tegen een bal schoppen. Maar ook fietsen hoort in dit rijtje thuis.

De fijne motoriek is ook echt verfijning en heeft andere uitdagingen. Dat is het fijne werk, netjes eten, maar ook een tekening maken, blokjes stapelen of met autootjes spelen. Echt het fijnere werk. Bij die ontwikkeling hoort ook het voelen. Hoe voelt water, zand, modder of rijst? Heel leuk is om speelgoed te kopen dat perfect aansluit op de ontwikkelingsfase van je kindje. Dat zorgt voor grote sprongen.

motoriek speeltoestel wit met kindje Sassefras

De ontwikkeling van de motoriek bij de peuterpubertijd

Terrible two, oftewel ik ben twee en zeg nee. Je kindje begint grenzen aan te geven, ontwikkelt een eigen willetje en laat die te pas en te onpas duidelijk merken. Ze noemen deze leeftijd niet voor niets de peuterpubertijd. Opeens zien ze dat er veel te ontdekken valt, dat is spannend, maar ook een grote uitdaging. De wereld wordt steeds een stukje groter en opeens zijn daar allemaal uitdagingen. En worden ze beperkt om gevaar te voorkomen. Een beste uitdaging is deze peuterleeftijd.

Super fijn is het dan om ze de uitdaging te geven zodat ze hun motoriek kunnen ontwikkelen. Ga maar lekker met ze naar buiten, laat ze stampen in de plassen, met modder spelen en lekker rennen. Een speeltuin, het strand of het bos is een fijne plek om de energie kwijt te kunnen en bezig zijn met klimmen, klauteren, voelen en beleven. Bovendien zorgt buitenspelen ervoor dat ze heerlijk kunnen slapen.

Dit speelgoed is goed voor de motorische ontwikkeling van de peuter

Een peuter wil klimmen en klauteren, rennen en ontdekken. Perfect daarvoor zijn de klimdriehoeken. Laat ze maar klimmen, over het randje lopen, er weer vanaf glijden en steeds weer opnieuw. Van stapje tot stapje en je zult zien dat de grove motoriek zich snel ontwikkelt.

Ook leren ze steeds meer woorden en leren ze tellen. Super leuk is het om een ballenbak te hebben voor de peuters. Van heerlijk liggen tot tellen van de ballen, het leren van de kleuren en het gooien en misschien zelfs al het vangen.

Op de peuterleeftijd beginnen ze ook met het ontwikkelen van het evenwicht. Van op een been staan tot hinkelen. Wat een uitdaging. Heel tof voor die leeftijd is ook een balansbord. Ze kunnen er op klimmen, glijden, schommelen en hun evenwicht bewaren. Maar het is tevens een brug en afbakening.

Het evenwicht heb je nodig om te leren fietsen. En kinderen leren dat beter wanneer ze starten met een loopfiets op peuterleeftijd. Nu kan het zijn dat jouw kleine zich razendsnel ontwikkelt, de meegroeifiets is dan een duurzame en toffe must have. Het zijn drie lichtgewicht fietsen in één en is geschikt voor de leeftijd van 1 tot 5.

En natuurlijk leren ze stapelen. Van blokken tot een stapeltoren. Ook daarmee leren ze tellen, groot en klein. Zo is een stapeltoren een hele goede optie. Ze kunnen er keer op keer mee aan de slag gaan. Maar de ronde schijven kunnen ook rollen en zo creëer je steeds weer een nieuwe uitdaging. Kijk goed naar wat je peuter nodig heeft en biedt die juiste uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om de webshop en onze service te optimaliseren.